Triodos Bank stapt voor het eerst mee in financiering offshore windturbinepark in België
Eerste bank die in België een windmolen gefinancierd heeft, co-financiert nu Northwester 2 van Parkwind
Voor het eerst verleent Triodos Bank in België krediet voor een windmolenpark op zee. Het gaat om Northwester 2, het windmolenpark in de Noordzee van de Belgische groep Parkwind. In 1999 was Triodos Bank de eerste bank in België die een windmolen financierde. In 2017 ondertekende de groep nieuwe financieringscontracten voor 68 energieprojecten voor een totaal van meer dan 600 miljoen euro. Het leverde Triodos de titel op van meest actieve financier van hernieuwbare energieprojecten ter wereld*.
Parkwind, de groep die de belangen van Colruyt Group, PMV en Korys in Belgische offshore windmolenparken bundelt, kondigde vandaag aan dat de financiering van Northwester 2, zijn 4de offshore windpark, rond was. Parkwind gaat hiervoor in zee met onder andere Triodos Bank. Northwester 2 zal tegen 2020 219 Megawatt extra capaciteit windenergie in België creëren en hiermee de energiebehoefte van 220.000 huishoudens invullen.
Eerste offshore energieproject voor Triodos Bank in België
Voor Triodos Bank heeft het Project Finance team in België de onderhandelingen gevoerd, ondersteund hierin door het internationale Energy & Climate desk van de bank. Met Northwester 2 tekent Triodos zijn eerste offshore deal in België. Eerder was de bank al betrokken bij offshore deals in Duitsland. De toegenomen capaciteit van de windturbines en hun afgenomen kostprijs zorgen ervoor dat windenergieproductie op zee snel groeit.
"Wind op zee is een belangrijke pijler in de energietransitie naar een groene, meer op elektriciteit gerichte, energiehuishouding. Elke euro financiering voor offshore windenergie draagt bij aan de vermindering van de carbon-voetafdruk van onze economie. Daar stapt Triodos graag in mee. We doen dat nu met Parkwind en het is onze ambitie om dat ook voor andere offshore energieprojecten in België en elders in Europa te doen."
Thomas Van Craen, directeur Triodos Bank België
De stap naar offshore windenergie is voor Triodos een nieuwe etappe in de financiering van hernieuwbare energieprojecten. Triodos Bank pionierde in 1999 door als eerste bank in België een windturbine te financieren. Dat was het project Middelwind in Lombardsijde, aan land. De windturbine toen had een capaciteitsproductie van 660 Kilowatt; daarmee kon je de energiebehoefte van 600 huishoudens opvangen. Ter vergelijking: Parkwind installeert de eerste van een nieuwe generatie krachtige windturbines. Eén zo’n windturbine heeft een capaciteit van 9,5 Megawatt, goed voor de energiebehoefte van 9500 huishoudens.
Financiering voor 472 duurzame energieprojecten die 2,4 miljoen ton CO2 vermijden
Duurzame energieprojecten tellen bijna voor een kwart van de totale kredietportefeuille van Triodos Bank. Het gaat vooral projecten in wind- en fotovoltaïsche zonne-energie. Daarnaast zijn er projecten van waterkrachtcentrales, warmte- en koudeopslag en energie-efficiëntie. De groep investeert ook via Triodos-investeringsfondsen in hernieuwbare energie. Eind 2017 financierden Triodos Bank en haar klimaat- en energie-investeringsfondsen 472 projecten in de energiesector. Dat is goed voor de opwekking van voldoende elektriciteit voor 1,4 miljoen huishoudens en vermijdt de uitstoot van meer dan 2,4 miljoen ton CO2.
Geen financiering van fossiele energie
Triodos verleent geen kredieten aan en investeert niet in fossiele energie (geen olie, gas of kolen) en evenmin in nucleaire energie.
“De financiële sector heeft een grote verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan een snelle transformatie van onze economie en samenleving naar een duurzame energievoorziening. Niet alleen door meer te investeren in groene projecten, maar ook door te stoppen met investeringen in fossiele activa. De financiële sector moet sneller, kordater en met veel meer klimaatambitie ingrijpen dan nu.”
Thomas Van Craen
* Clean Energy Pipeline Global League Tables - category: Top 20 Lead Arrangers by Number of Deals